Ankieta:

Czy chiałabyś/ chciałbyś żeby Twoje składki wpływały na Twoje prywatne subkonto, którym mogłabyś/ mogłbyś dysponować w czasie leczenia, choroby?

Miód - słodki lek z natury

Witaminy, suplementy, lekarstwa, syropy... Czy ktoś z nas jest w stanie zapamiętać liczbę specyfików, które według reklam mają chronić naszą odporność, albo przyczyniać się do szybkiego pożegnania kaszlu i kataru?
Nie podważamy ich skuteczności, ale naszym zdaniem lepiej jest sięgnąć po łyżkę miodu i dodać ją do herbaty, aniżeli łykać tabletki. Dzisiejszy artykuł poświęcimy temu naturalnemu, złocistemu lekowi, bowiem kryje się w nim więcej prozdrowotnych substancji, aniżeli w niejednym chemicznie przetworzonym specyfiku.

Za magiczne działanie miodu odpowiadają m.in. enzymy w nim zawarte. Pochodzą głównie z gruczołów ślinowych owadów. Ale nie ma się czego bać, ani brzydzić- to bardzo zdrowy składnik! Innymi substancjami, które zawiera miód są, np.
lizozym, apidycyna i inhibina. Te obco brzmiące słowa określają substancje antybiotyczne wytwarzane przez pszczoły, które działają, np. na paciorkowce i gronkowce. Słowem- chronią nasz organizm!

 

 

Miód skutecznie "odstrasza" prątki gruźlicy, laseczki wąglika, chorobotwórcze dla człowieka grzyby drożdżoidalne oraz rzęsistka pochwowego. Ponadto ten złoty lek posiada w sobie mnóstwo mikroelementów. Są wśród nich np. fosfor, potas, wapń, magnez, żelazo, kobalt, mangan, jak i cały szereg witamin, w tym A, B2, B6, B12, C, biotynę oraz kwas foliowy.

 

Takie składniki, jak potas i acetylocholina zawarte w miodzie wspomagają prawidłowe działanie serca. Specjaliści radzą, by nie zapominać o miodzie w trakcie silnego wysiłku zarówno fizycznego, jak i umysłowego, bo dzięki niemu dodajemy sobie sił.

 

Przetwory wykonane z miodu są też niezastąpione w trakcie długich i przewlekłych chorób, kiedy jesteśmy wyczerpani i brakuje nam związków mineralnych. Miód zawiera glukozę, która w mgnienia oku regeneruje zmęczone serce i mózg. Zaleca się, aby miód był nieodłącznym elementem diety wszystkich dzieci, osób starszych i w wieku przekwitania. Szybko wzmacnia odporność i wzmaga apetyt.

 

Bezsenność? Miód nawet z nią sobie poradzi. Dodatkowo przyspiesza gojenie się ran, a także wspiera leczenie wrzodów żołądka. Skutecznie pomaga podczas biegunki, hamuje procesy miażdżycowe i rozwiązuje wiele problemów z wątrobą oraz drogami żółciowymi.

 

Kiedy już przekonacie się Państwo do miodu, warto iść za ciosem i nieco wzmocnić jego działanie poprzez dodanie do niego, np. ziół. Na przykład miód z dodatkiem aronii pozytywnie wpływa na apetyt i obniża ciśnienie krwi. Kiedy połączymy go z pokrzywą pomaga w poprawie przemiany materii oraz pracy trzustki. Miód z melisą wpływa na nasz nastrój- działa uspokajająco i rozkurczowo. Namawiamy, by w czasie choroby zmieszać miód z podbiałem. Wówczas specyfik zadziała wykrztuśne, przeciwzapalne, a także przeciwbakteryjne.

 

 

Jak w niemal każdym innym aspekcie naszego życia, tak i w przypadku miodu jest jedno "ale". Miód kontra gardło. Miód posiada właściwości antybiotyczne i jest w stanie pomóc nam przy każdej infekcji. To prawda, ale (...) nie wtedy, gdy infekcja gardła trwa bardzo długo. Śluzówka jest już mocno wysuszona, a miód może ją podrażniać, bowiem ma właściwości żrące. Jeśli jednak zależy nam na zdrowotnych właściwościach miodu podczas bólu gardła, lepiej rozpuścić go w mleku, aniżeli w herbacie. Zawarte w niej taniny, które mają właściwości ściągające i wysuszające jeszcze bardziej podrażnią nam drogi oddechowe.

 

Jak wspomnieliśmy, miód to naturalny antybiotyk, nie spodziewajmy się więc, że pomoże nam wyjść z przeziębienia. Przeziębienie to nie infekcja. Miodem możemy jedynie (lub aż) pracować nad odpornością organizmu pijąc, np. sok z wyciśniętej połówki cytryny z dwiema łyżkami miodu wymieszanymi w około litrze wody (woda nie może być gorąca- musi mieć temperaturę pokojową, np. mineralna). Najlepiej odstawić miksturę na około 10- 12 godzin, np. na noc i wypić np. do śniadania. Infekcją jest natomiast grypa, z którą produkty pszczele dadzą sobie radę.

 

Udało nam się Państwa przekonać, abyście nieco częściej sięgali po miód? Tak naprawdę nie jest ważne, z którego miodu skorzystamy- każdy (lipowy, wielokwiatowy, etc.) ma bogaty wachlarz prozdrowotnych substancji.

 

 

Opracowała: Katarzyna Ochocka

Komentarze użytkowników (0)
© 2021 Copyright by "Silni w Chorobie" Marcin Meszko
Niniejsza strona www oraz jej podstrony wraz ze wszystkimi zamieszczonymi na niej materiałami są objęte prawami własności intelektualnej Marcina Meszko, prowadzącego działalność gospodarczą pod firmą „Silni w Chorobie Marcin Meszko” z siedzibą w Toruniu. Czytaj więcej
Wyłaczajac blokowanie reklam wspierasz nasz portal i pomagasz rozwijać projekt Silniwchorobie.pl