Jak ustrzec się salmonelli?

Salmonella to bakteria wywołująca salmonellozę. Występuje w postaci pałeczek: salmonella enetrica i salmonella bongori. Człowiekowi zagraża tylko pierwszy gatunek. Bakterie z rodzaju salmonelli są odpowiedzialne za wiele schorzeń, między innymi: dur brzuszny, zapalenie żołądka, zapalenie jelit czy zatrucie pokarmowe. Nie każde zatrucie pokarmowe wywołane jest przez bakterie salmonelli, jednak jest to jedna z częstszych przyczyn zatrucia.

Przy zatruciu salmonellą przebieg choroby jest bardziej gwałtowny. Salmonella występuje powszechnie, w większości przypadków nie zagraża zdrowiu i życiu. Jednak nie należy jej bagatelizować. Szczególnie źle znoszą ją dzieci, osoby o zaburzonym działaniu układu odpornościowego, czyli między innymi osoby w podeszłym wieku. Skutkiem długotrwałych wymiotów i biegunek bywa odwodnienie organizmu. Wobec tego należy systematycznie nawadniać organizm. Szczególnie trudne jest to w przypadku małych dzieci, czy osób, które nie odczuwają pragnienia, niechętnie piją lub nie mają stałej opieki i nie ma ich kto skontrolować, czy też zachęcić do picia płynów.

Zapalenie błon śluzowych żołądka czy jelit, wywołanych przez salmonellę, może przerodzić się w ogólny stan zapalny, zagrażający życiu. Taki stan wymaga wizyty u lekarza, antybiotykoterapii, nawet hospitalizacji. Istnieje grupa ludzi, u których jej przebieg ma łagodny charakter. Przy prawidłowo działającym systemie odpornościowym może przejść niezauważalna.

Jak można się zarazić?
Istnieje wiele sposobów, jednak najgroźniejszy, przed którym ostrzegały nas już babcie od dziecka to spożywanie produktów zawierających surowe jaja. Wymienić tu można: lody, majonezy, sosy, kremy, tatar, wobec czego należy unikać surowego mięsa, wyrobów garmażeryjnych, nie poddawanych obróbce cieplnej. Drugi sposób przenoszenia salmonelli to pośrednictwo ludzi, którzy są siewcami. Są wśród nich osoby, które zbagatelizowały przebytą chorobę. Szczególne zagrożenie jest wśród pracowników, którzy mają kontakt z żywnością.

Inne sposoby zakażenia pałeczkami salmonelli to kontakt z zakażoną zwierzyną wydzielającą wraz z kałem pałeczki, poprzez żywność zanieczyszczoną odchodami zakażonych zwierząt np. drobiu, myszy na skutek niewłaściwej higieny produkcji. Naturalnym środowiskiem bytowania pałeczek jest przewód pokarmowy zwierząt hodowlanych i dzikich. Do środowiska zewnętrznego bakterie dostają się wraz z odchodami, a o stopniu ich przetrwania decydują czynniki takie jak: temperatura, wilgoć i obecność resztek białka w kale. Mogą ją też przenosić gryzonie i muchy, wobec czego niezabezpieczanie żywności zwiększa ryzyko zakażenia.

Pierwsze objawy zatrucia mogą pojawiać się już 8 godzin po zjedzeniu skażonego posiłku, są nimi: ból brzucha, ból głowy, wymioty, biegunka, podwyższona temperatura ciała. Choroba najczęściej o sobie daje znać po 18-24 godzinach od zakażenia. U dzieci objawem salmonelli zwykle jest bardzo wysoka temperatura, brak siły oraz ogólne zmęczenie.

Niekiedy bagatelizowane są pierwsze objawy, które tłumaczy się niegroźnym zatruciem, tymczasem każdy przypadek powinien być skonsultowany z lekarzem, a w przypadku ryzyka zarażenia pacjent poddany hospitalizacji. Niepodanie kroplówki, leków, w każdej chwili może doprowadzić do odwodnienia organizmu.

Jak chronić się przed zatruciem salmonellą?
Wystarczy przestrzegać podstawowych zasad, które przedstawiamy poniżej:

1. Surowe jaja, drób, mięso, ryby należy przechowywać w lodówce z dala od produktów gotowych do spożycia.
2. Po rozmrożeniu nie wolno zamrażać jedzenia ponownie.
3. Skorupki jaj przed włożeniem do lodówki powinno się parzyć przez ok. 10 sekund
4. Warto unikać tatara i surowego mięsa, a w przypadku ich spożywania korzystać tylko z zaufanych punktów, które je serwują.
5. Lepiej powstrzymać się od jedzenia kremów, lodów, które nie były odpowiednio schłodzone, a szczególnie produktów rozmrażanych i ponownie zamrażanych.
6. Wielkim ryzykiem jest kupowanie mięsa niewiadomego pochodzenia.
7. Nie wolno jeść produktów niedogotowanych, niedosmażonych. Wysokie temperatury w czasie gotowania, pieczenia czy smażenia zabijają drobnoustroje.
8. Konieczne jest dbanie o podstawowe zasady higieny, przede wszystkim częste mycie rąk, w szczególności, po skorzystaniu z toalety.

Przebieg zakażenia salmonellą jest niebezpieczny i bardzo uciążliwy. Jednocześnie potrafi osłabić i wyniszczyć organizm. Warto zadbać, aby bakteria salmonelli nie zadomowiła się w naszym organizmie i nie wywołała przykrych dolegliwości.

Sam nawyk mycia rąk nie wystarczy, najlepszym rozwiązaniem jest stosowanie specjalnego żelu antybakteryjnego do stosowania w kuchni, gdzie często ma się kontakt z żywnością i licznymi bakteriami, które znajdują się chociażby na opakowaniach z jedzeniem.

Przedstawiamy pierwszą 10 produktów, które mogą wywołać zatrucie pokarmowe:

1. Drób–równie niebezpieczny co wieprzowina. Ryzykowne jest spożycie mięsa drobiowego, ale niedogotowanego, bądź takiego, które przed włożeniem do garnka nie zostało umyte. Może mieć w sobie bakterię typu Camppylobacter, często bytującą w przewodzie pokarmowym hodowlanych zwierząt.

2. Kantalupa–popularna odmiana melona, ze względu na słodki miąższ składnica składników odżywczych. Przed podaniem należy go dokładnie umyć, czego zwykle się nie robi. Nie jada się go ze skórką, jednak na jej szorstkiej powierzchni mogą gromadzić się pałeczki salmonelli, które dostają się do miąższu podczas krojenia.

3. Kiełki–dodawane do menu, chętnie spożywane przez osoby walczące z nadprogramowymi kilogramami, mogą stać się przyczyną przykrych dolegliwości. Ciepłe i wilgotne podłoże, gdzie są uprawiane, stwarza idealne warunki do rozwoju na łodygach i liściach chorobotwórczych bakterii. Niebezpieczeństwo zatrucia jest tym większe, że kiełki trudno porządnie oczyścić–mycie ich pod bieżącą wodą okazuje się niewystarczające. Przed dodaniem ich do ulubionej potrawy czy kanapki zaleca się sparzenie wrzątkiem.

4. Jagody–te leśne owoce, to świetne lekarstwo na dolegliwości trawienne, naturalny środek na biegunkę. Sięgając po nie możemy sobie zaszkodzić, szczególnie przed sezonem, gdy kupujemy w postaci mrożonej i zapominamy o ich umyciu.

5. Sok–zanim trafi na sklepowe półki, jest poddawany pasteryzacji, w czasie której ginie 99% obecnych bakterii, jednak produkty niepasteryzowane (przygotowywane w domu lub zakupione prosto od rolnika) mogą być źródłem bakterii coli, odpowiedzialnej za zakażenie przewodu pokarmowego. Ostrożność warto zachować przede wszystkim w przypadku soków jednodniowych i sprawdzić datę dostarczenia do sklepu.

6. Zielone warzywa liściaste–jak wynika z badań Centrum Kontroli i Prewencji Chorób to właśnie zielone warzywa: szpinak, sałata, botwina odpowiadają za największą ilość zatruć. Kupowane w szczelnych plastikowych workach są prawdziwym siedliskiem bakterii. Związane z ich spożywaniem zagrożenie jest tym większe, że najczęściej są jedzone na surowo bez żadnego mycia. Aby mieć pewność, że nic nie grozi, każdy listek powinien być dokładnie płukany oddzielnie.

7. Niepasteryzowane produkty nabiałowe–ze względu na wysoką tolerancję różnych temperatur bakteria L. Monocytogenes może rozwijać się przy niskiej temperaturze w lodówce oraz profesjonalnych zakładach mlecznych. Bardziej podatne na rozwój tego mikroorganizmu są artykuły niepasteryzowane, wobec tego wybierając mleko, twaróg czy inne produkty warto sięgnąć po wersję pasteryzowaną.

8. Gotowe sałatki, kanapki i ciasta–często mogą być źródłem gronkowca, należy unikać tego rodzaju produktów w przypadku, gdy nie jesteśmy pewni źródła odpowiedzialnego za ich przygotowanie.

9. Surowe ostrygi–mogą być zanieczyszczone przez bakterie bytujące w ciepłej wodzie morskiej. Powodują zakażenia układu pokarmowego u ludzi, bardzo groźne są dla osób z osłabionym układem odpornościowym. Przyrządzanie ich wysokich temperaturach pomoże uniknąć przykrych dolegliwości.

10. Mięsne gulasze i sosy–istotne jest ich przechowywanie w niskiej temperaturze. Nieodpowiednie warunki powodują wystąpienie silnego zakażenia pokarmowego, a jego symptomy mogą pojawiać się nawet po upływie doby od spożycia zakażonego dania.

Jak wygląda leczenie zatrucia salmonellą?
Przed rozwinięciem się objawów salmonelli i udaniem do szpitala, warto już w domu podjąć pierwsze kroki, które zmniejszą dolegliwości i zapobiegną groźnemu odwodnieniu: przyjmowanie płynów, przede wszystkim przegotowanej, przestudzonej wody. W szpitalu lekarz prowadzący leczenie salmonelli zleci badanie kału chorego, które potwierdzi lub zaprzeczy zakażeniu salmonellą.

W przypadku potwierdzenia, że stwerdzone objawy to salmonella, konieczne będzie podanie antybiotyku, który przyspieszy proces leczenia. Najważniejsze jest nawodnienie, dlatego choremu podaje się sól fizjologiczną i elektrolity. Salmonelloza, jest zakażeniem samoograniczającym się, objawy infekcji ustępują samoistnie. Kluczowe jest zwalczanie objawów gorączki i odwodnienia, co ma szczególne znaczenie u małych dzieci, u których choroba rozprzestrzenia się bardzo szybko i nie należy posyłać dzieci do szkoły, czy przedszkola aż do czasu ustąpienia objawów chorobowych. Po potwierdzeniu obecności zakażenia, w domu należy regularnie myć i dezynfekować powierzchnie, zwłaszcza w kuchni i łazience.

Latem, gdy sklepy wypełnione są lodówkami z lodami, zimnymi deserami, po które sięgamy najchętniej wzrasta ryzyko zatrucia salmonellą. Taka dieta w połączeniu z nieodpowiednią higieną skóry dłoni to prosta droga do zakażenia. Nawyk mycia rąk powinien nam towarzyszyć zawsze–nie wystarczy samo umycie pod bieżącą wodą bez mydła.

Co do produktów żywnościowych–warto znać ich źródło pochodzenia, a pożywienie takie jak surowe mięso, drób, ryby, jaja należy przechowywać z dala od produktów gotowych do zjedzenia. Wkładając jaja do lodówki sparzmy je wrzątkiem i nie posilajmy się tym, co nie usmażone, niedogotowane czy nieupieczone. W tym przypadku wysoka temperatura to nasz sprzymierzeniec.

Nosiciele salmonelli mogą wykonywać różne zajęcia, ale muszą mieć pozwolenie Wojewódzkiego Inspektoratu Sanitarnego, a zajęcia te nie mogą powodować szerzenia się salmonelli. Osoby takie mają obowiązek zgłaszania się na rutynowe badania na nosicielstwo i przestrzegniać zasad prawidłowej higieny oraz zgłaszania zmiany miejsca zamieszkania lub zatrudnienia.

Magdalena Zając


źródła:
1. https://portal.abczdrowie.pl/badania-sanepidowskie-salmonella-zakazenie-objawy
2. https://portal.abczdrowie.pl/salmonella
3. https://portal.abczdrowie.pl/pytania/leczenie-salmonelli-u-dziecka
4. http://www.poradnikzdrowie.pl/szuka/Salmonella:%20objawy.%20Zatrucie%20pokarmowe%20wywołane%20przez%20salmonellę
5. https://www.doz.pl/czytelnia/a12622-Zakazenie_bakteria_salmonelli

  RSS
Komentarze użytkowników (0)
© 2020 Copyright by "Silni w Chorobie" Marcin Meszko
Niniejsza strona www oraz jej podstrony wraz ze wszystkimi zamieszczonymi na niej materiałami są objęte prawami własności intelektualnej Marcina Meszko, prowadzącego działalność gospodarczą pod firmą „Silni w Chorobie Marcin Meszko” z siedzibą w Toruniu. Czytaj więcej
Wyłaczajac blokowanie reklam wspierasz nasz portal i pomagasz rozwijać projekt Silniwchorobie.pl