Ankieta:

Czy chiałabyś/ chciałbyś żeby Twoje składki wpływały na Twoje prywatne subkonto, którym mogłabyś/ mogłbyś dysponować w czasie leczenia, choroby?

Alergia pokarmowa na mleko czy nietolerancja na laktozę?

Często mylimy oba pojęcia, myśląc, że alergia pokarmowa na produkty mleczne jest tym samym co nietolerancja laktozy. Zatem zacznijmy od początku, wyjaśnijmy podstawowe znaczenia. Czym różnią się oba zagadnienia?

Alergia pokarmowa na mleko, są to objawy ze strony układu immunologicznego, będące  wynikiem spożywania białek zawartych w mleku. Postępowanie choroby zależy od czynników dziedzicznych jak i rodzaju spożywanych pokarmów (białka zawartego w mleku).

Najczęściej spotkamy się z uczuleniem na białka mleka krowiego u niemowląt oraz u dzieci. Objawia się ono przez kolki, zaparcia, a w niektórych przypadkach nawet przez duszności. Wbrew pozorom objawy nie dotyczą jedynie przewodu pokarmowego, mogą także przybierać  postać skórną, np. pokrzywka, atopowe zapalenie skóry.

Często jesteśmy zaskoczeni, gdy okazuje się, że alergia na produkty mleczne może doprowadzić do zaburzeń somatycznych (fizycznych). Są to takie objawy jak: ból mięśni i stawów, zaburzenia rytmu dnia oraz snu, nawracające migreny.

W diagnostyce najczęściej wykonuje się testy z krwi lub testy skórne-punktowe. Zdarza się, że u dzieci do lat 4 testy na alergię wychodzą negatywnie, pomimo towarzyszących objawów. Dlatego warto skupić się na obserwacji, można prowadzić  kalendarz, w którym zostaną spisane wszystkie spożywane pokarmy oraz napoje.  W taki sposób, z pewnością ułatwimy postawienie prawidłowej diagnozy.

W przypadku alergii na białka mleka krowiego eliminujemy z diety wszelkie produkty zawierające ten składnik.  Jest to jedna z bardziej restrykcyjnych diet ponieważ usuwamy z niej przetwory mleczne zawierające nawet śladowe ilości białek.

Natomiast nietolerancja laktozy dotyczy cukru mlekowego (laktozy). Jest to nadwrażliwość pokarmowa spowodowana zaburzeniami trawienia laktozy, tj. rozkładu na dwa cukry proste: glukozę i galaktozę. Problemy z trawieniem laktozy są wynikiem niedoboru enzymu-laktazy.

W wyniku długotrwałej diety bezmlecznej również może wystąpić zmniejszenie aktywności wydzielania laktazy.

Ze względu na charakter wyróżniamy 3 rodzaje nietolerancji:
a) wrodzoną-dziecko od urodzenia nie posiada zdolności wytwarzania enzymu laktazy;
​b) pierwotną-dziedziczoną poprzez genetyczne uwarunkowania niedoboru laktazy;
​c) wtórną (nabytą)-przejściową lub przewlekłą w zależności od rodzaju i czasu działania czynnika uszkadzającego             błonę śluzową jelita cienkiego.

Przy nietolerancji laktozy występują nudności, ostre bóle podbrzusza, wzdęcia oraz biegunka. W diagnostyce zazwyczaj stosuje się nieinwazyjne metody takie jak: test obecności wodoru, test zmian poziomu glukozy i galaktozy w surowicy krwi, badanie moczu, testy genetyczne. Metodą skuteczną lecz rzadko stosowaną jest biopsja, która wiąże się z pobytem pacjenta w szpitalu.

Przy nietolerancji laktozy dieta jest mniej restrykcyjna niż w przypadku alergii na białka mleka, można spożywać produkty mleczne, fermentowane jak np. jogurty, kefiry, maślanki, sery długo dojrzewające zawierają one mniej laktozy.

Należy pamiętać, że u osób dorosłych nietolerancja laktozy zwiększa ryzyko powstania osteoporozy.

W chwili obecnej, na rynku spożywczym, istnieje możliwość zakupienia zamienników mleka krowiego. Substytutami mogą być różnego rodzaju napoje. Pamiętajmy, że do każdego przypadku trzeba podejść indywidualnie, bo każdy człowiek mały i duży jest unikalną jednostką.

 

Opracowała: Aneta Meszko

 

źródło: www.pl.wikipedia.org

  RSS
Komentarze użytkowników (0)
© 2018 Copyright by "Silni w Chorobie" Marcin Meszko
Niniejsza strona www oraz jej podstrony wraz ze wszystkimi zamieszczonymi na niej materiałami są objęte prawami własności intelektualnej Marcina Meszko, prowadzącego działalność gospodarczą pod firmą „Silni w Chorobie Marcin Meszko” z siedzibą w Toruniu. Czytaj więcej
Wyłaczajac blokowanie reklam wspierasz nasz portal i pomagasz rozwijać projekt Silniwchorobie.pl