09-09-2017

Cudowny grejpfrut może szkodzić!

Grejpfrut,  zwany rajskim owocem, może być szkodliwy zwłaszcza dla osób zażywających leki. Dlaczego?

Grejpfrut najprawdopodobniej jest mieszańcem pomarańczy olbrzymiej z pomarańczą chińską. W smaku jest słodko- kwaśny z charakterystyczną nutą goryczki.

Grejpfruty zostały sprowadzone i zadomowione na wyspie Barbados w XVII wieku. Głównym obszarem upraw stał się rejon Morza Karaibskiego. Obecnie roślina uprawiana jest w wielu krajach strefy podzwrotnikowej.

Grejpfruty są skarbnicą witamin C i E, dostarczają również witamin z grupy B i PP. Jedząc grejpfruty przyspieszysz przemianę materii. Biała skórka- albedo, jest bardzo zdrową częścią owocu, jakże niechętnie spożywaną przez przeciętnego człowieka. Zaś błony w grejpfrucie obfitują w błonnik.

Dzięki zawartym w tym owocu przeciwutleniaczom wzmacniamy odporność, przeciwdziałamy miażdżycy, obniżamy ciśnienie tętnicze. Grejpfrut zawiera pektyny, które obniżają poziom glukozy we krwi. Poprzez spożywanie cudownego owocu odzyskujemy właściwy poziom cholesterolu we krwi oraz opóźniamy procesy starzenia naszego organizmu.

Należy jednak uważać na substancje chemiczne zawarte w grejpfrutach, zwłaszcza furanokumaryny. Są to substancje wytwarzane przez niektóre rośliny jako obrona przed różnymi rodzajami owadów i ssaków. Wprawdzie nie ma ich w tych owocach tak wiele, by same w sobie, były toksyczne, ale mogą stanowić zagrożenie dla osób przyjmujących niektóre leki.

Dla niektórej grupy ludzi grejpfruty powinny być „zakazanym owocem”. Furanokumaryny ingerują w działanie enzymów decydujących o losach aż 50% stosowanych dzisiaj leków. Spożycie soku grejpfrutowego może spowodować zaburzenie metabolizmu niektórych leków w wątrobie lub/ i jelicie cienkim, a w konsekwencji wzrost ich stężenia we krwi, co może prowadzić do poważnego, nawet zagrażającego życiu zatrucia lekiem.

Co to oznacza?
U osób spożywających grejpfruty lub pijących ich sok, niektóre leki nie mogą być usuwane z organizmu, dopóki nowe enzymy CYP3A4 nie zostaną znowu wyprodukowane. Taka sytuacja może trwać przez jeszcze przez kilka następnych dni od momentu odstawienia soku. Interakcja może wystąpić nawet wówczas kiedy wypiliśmy sok, zjedliśmy owoc, w odstępie kilku godzin przed przyjęciem leku. Właśnie takie postępowanie może prowadzić do nieumyślnego przedawkowania leku. Wtedy dawka terapeutyczna zamienia się w toksyczną.

O jakich lekach mowa?
Wśród osób przyjmujących lek stosowany w nadciśnieniu- felodypinę (Delmuno, Plendil) stwierdzano trzykrotnie wyższy poziom leku we krwi po wypiciu soku grejpfrutowego, niż u tych , którym zamiast soku podawano szklankę wody.

Jednymi z najczęściej przepisywanych dziś na świecie leków są statyny- przyjmowane przez wielu ludzi na świecie w celu obniżenia poziomu „złego” cholesterolu LDL. U przyjmujących jedną ze statyn- simwastatynę (Zocor, Vasilip, Simvacard, Simratio) i dodatkowo wypijających 200ml soku grejpfrutowego raz dziennie przez trzy dni, stwierdzano o 330% większe stężenia leku we krwi w porównaniu z grupą kontrolną, która piła wodę.

Za wysoka dawka statyn zwiększa ryzyko rabdomiolizy- bolesnego rozpadu tkanki mięśniowej. Bardzo poważnego, niekiedy śmiertelnego powikłania związanego z zastosowaniem tych leków. Białka mięśniowe (mioglobina) dostające się do krwi, mogą prowadzić do niewydolności nerek.

Sok grejpfrutowy spowalnia metabolizm leków przeciwhistaminowych I generacji. Skutkiem tego jest wzrost ich stężenia nawet o 300% -700%. To może przyczynić się do wystąpienia zaburzeń rytmu serca.

Klopidogrel (Plavix)- często stosowany w kardiologii, w towarzystwie grejpfrutów może przestać skutecznie działać, co zwiększa ryzyko wystąpienia zakrzepicy w stencie.

Inne owoce jak limonka czy pomelo również zawierają furanokumaryny, ale nie wiemy o ich możliwym niekorzystnym wpływie na niektóre terapie ponieważ nie ma badań potwierdzających taką zależność.

Ryzyko powikłań rośnie u osób po 45 roku życia ponieważ statystycznie zażywają więcej leków na receptę. Poza tym osoby starsze są bardziej wrażliwe na efekty wzrostu stężenia leków we krwi.

Więc jeśli lubisz cytrusy, koniecznie spytaj lekarza lub farmaceuty czy możesz spożywać je z przyjmowanymi przez ciebie lekami.

 

Opracowała: Aneta Meszko

 

źródło: www.pl.wikipedia.org; www.zdrowie.dzienik.pl; www.katarzynaswiatkowska.pl

  RSS
Komentarze użytkowników (0)
© 2021 Copyright by "Silni w Chorobie" Marcin Meszko
Niniejsza strona www oraz jej podstrony wraz ze wszystkimi zamieszczonymi na niej materiałami są objęte prawami własności intelektualnej Marcina Meszko, prowadzącego działalność gospodarczą pod firmą „Silni w Chorobie Marcin Meszko” z siedzibą w Toruniu. Czytaj więcej
Wyłaczajac blokowanie reklam wspierasz nasz portal i pomagasz rozwijać projekt Silniwchorobie.pl