Ankieta:

Czy chiałabyś/ chciałbyś żeby Twoje składki wpływały na Twoje prywatne subkonto, którym mogłabyś/ mogłbyś dysponować w czasie leczenia, choroby?

Oleje jako cuda natury

Jako miłośniczka zdrowego odżywiania, nie mogę ominąć tak ważnego tematu jakim są zdrowe oleje.

I tu pojawia się pytanie jaki olej wybrać? Jaki jest najzdrowszy? Jakie cenne właściwości posiadają? Dlaczego oleje są tak ważne dla naszego zdrowia?

Z pewnością każdy z nas słyszał lub stosuje kilka olejów, takich jak: lniany, kokosowy czy rzepakowy bądź z pestek winogron.

Chciałabym przedstawić oleje, które według mnie są najcenniejsze. Są to: olej lniany, z wiesiołka, z czarnuszki, sezamowy, konopny oraz z awokado.

Bardzo ważne dla zdrowia jest, aby olej spożywczy nie był przetworzony- rafinowany. Proces rafinacji, oprócz tego, że zabija wszystkie wartości odżywcze oleju, przetwarza go na produkt szkodliwy dla naszego zdrowia. Także musi być to olej nierafinowany tłoczony na zimno.

Zacznę od oleju lnianego, który posiada niezwykle ważne właściwości zdrowotne. Otóż: obniża on poziom złego cholesterolu LDL, jednocześnie zwiększając poziom dobrego HDL. Nienasycone kwasy tłuszczowe mają również duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego, a także nerek i narządów rozrodczych.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe są głównym budulcem błon wszystkich komórek naszego ciała oraz biorą udział w stymulowaniu licznych procesów życiowych.

Jaki skład powinien mieć prozdrowotny olej lniany tłoczony na zimno?

Skład takiego oleju jest w przybliżeniu następujący:
- kwas alfa linolenowy (omega-3)- ok. 50%,
- kwas linolowy (omega-6)- ok. 15%,
- kwas oleinowy (omega-9)- ok. 17%,
- nasycone kwasy tłuszczowe- ok. 10%.
Ponadto taki olej zawiera naturalną witaminę E.

Stosować go można tylko na zimno, nie należy podgrzewać i smażyć na nim potraw. Jako produkt spożywczy najlepiej używać go w dowolnej ilości do różnych potraw: kasz, ziemniaków, past serowych, past kanapkowych, sałatek, sałat, surówek sosów. Doskonale nadaje się również do: dressingów, majonezów domowych oraz innych potraw. Profilaktycznie można stosować go do uzupełnienia kwasów tłuszczowych omega- 3, 1 łyżkę dziennie w trakcie posiłków.

Olej lniany należy przechowywać w chłodzie, najlepiej w lodówce, z daleka od promieni słonecznych, pod wpływem których bardzo gwałtownie utleniają się kwasy omega- 3. Maksymalny okres przechowywania w takich warunkach to 3 miesiące.

Olej z wiesiołka
Olej z wiesiołka wykorzystuje się w leczeniu chorób skórnych, nadwadze i niepłodności. Wzmacnia również odporność i obniża poziom cholesterolu.

Jest również sprzymierzeńcem odchudzających się, ponieważ zapobiega magazynowaniu się tłuszczów i ułatwia ich spalanie, a także pomaga usunąć toksyny z organizmu. Po olej w czystej formie lub suplementy na jego bazie powinny sięgać również osoby starsze ponieważ łagodzi dolegliwości reumatyczne wspomagając regenerację tkanek: łącznej i chrzestnej.

Zdaniem wielu badaczy olej z wiesiołka wykazuje działanie antyrakowe, zwłaszcza w kwestii zwalczania nowotworów piersi i sutka. Dowiedziono, że zawarty w nim kwas gamma- linolenowy jest w stanie zahamować wzrost agresywnego raka piersi i wspomaga terapię zwiększając skuteczność leków.

Olej jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy i gamma-linolenowy, oleinowy, palmitynowy i stearynowy, a także fitosterole, białko, enzymy, witaminę E oraz minerały, w tym cynk, selen oraz magnez. Spożywać go można przez 6 miesięcy od daty tłoczenia. Olej ten należy przechowywać w lodówce.

Olej z czarnuszki
Czarnuszka-
nazywana inaczej czarnym kminem, posiada wiele cech, które korzystnie wpływają na zdrowie i znajdują z powodzeniem zastosowanie wśród zróżnicowanych potrzeb organizmu. Wytwarzany z niej olejek zawiera wiele cennych substancji i ma bardzo dobry wpływ na zdrowie.

Czarnuszkę w postaci nasion, jako przyprawę cechuje:
- zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych- olej z czarnuszki zawiera bogaty skład nienasyconych kwasów, które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego, cerę, stan i elastyczność skóry, witalność oraz utrzymanie wagi. Można ją spożywać na zimno lub dodawać do potraw,

- wspomaganie smaku potraw oraz ich strawności- w postaci ziaren, czarnuszka z powodzeniem może być stosowana jako zamiennik pieprzu, ponieważ nie podrażnia żołądka i wspaniale podkreśla smak wielu potraw. Czarnuszka posiada również ochronne działanie na wątrobę i drogi żółciowe. Działanie ochraniające wątrobę polega na wspomaganiu usuwania przez nią toksyn i przyspieszanie metabolizmu tłuszczów. Pobudza również wydzielanie żółci.

Olejek z czarnuszki posiada dużą zawartość antyoksydantów- w szczególności witaminy A i E, dzięki czemu ochraniają organizm przed wolnymi rodnikami. Wzmacniają oraz uelastyczniają skórę, czyli pomagają zachować młody wygląd skóry. Stosowany na blizny zmniejsza ich widoczność, stymuluje odnowę naskórka i zdecydowanie ujędrnia skórę.

Regularne stosowanie tego olejku jako wcierki do skóry głowy znacznie redukuje wszelkie problemy z włosami. Dzieje się tak ponieważ skóra głowy zostaje dotleniona, dowitaminizowana, a cebulki odżywione.

Olej ten jest niesamowicie pomocny przy stanach zapalnych stawów, a także reumatyzmie, naturalnie uśmierza bóle: zębów, kręgosłupa, głowy i mięśni. Reguluje również miesiączkowanie.

Olej sezamowy
Jest to najstarszy olej świata. Od wieków wiadomo, że zawiera bardzo dużo cennych dla organizmu składników. W swoim składzie ma przeważającą część nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega 9 ok. 41-43%), które odgrywają kluczową rolę w zachowaniu zdrowia. Ważną substancją jest także sezamina. Oprócz niej olej sezamowy zawiera lecytynę, witaminę B6, D i E, fosfor, magnez, cynk, wapń i żelazo.

Dzięki witaminie B olej ten wspomaga organizm w chorobie sercowo- naczyniowej i zawałach serca- zmniejsza prawdopodobieństwo ich wystąpienia, a zawarty w nim fosfor i magnez pozwalają na prawidłowe bicie serca. Sezamina i wapń regulują ciśnienie krwi i obniżają poziom cholesterolu. Sezamina spowalnia tworzenie się tkanki tłuszczowej i zaopatruje mięśnie w składniki odżywcze.

Olej sezamowy znalazł również szerokie zastosowanie w kosmetyce: jako olejek do ciała (do masażu relaksacyjnego lub kąpieli). Doskonale wspomaga kosmetykę skóry suchej, mieszanej oraz dojrzałej i źle ukrwionej. Dobrze wpływa rozgrzewając ją, odtruwając, oczyszczając i regulując pracę gruczołów.

Olej konopny
Przede wszystkim zawiera duże ilości witaminy K i E, oraz witaminę A, witaminy z grupy B, fitosterole, fosfolipidy, chlorofil i składniki mineralne. Redukuje zły cholesterol, obniża ciśnienie krwi i reguluje krzepliwość krwi więc jest wspaniałym specyfikiem przeciwzawałowym i przeciwudarowym.

Jest bardzo pomocny przy chorobach reumatycznych oraz w leczeniu chorób na tle nerwowym. Działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo, wykazuje działanie przeciwbólowe. Niweluje objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego u kobiet.

Stosowany zewnętrznie:
- łagodzi podrażnienia,
- działa przeciwbakteryjnie,
- regeneruje naskórek,
- reguluje wytwarzanie sebum- doskonale sprawdza się w walce z trądzikiem,
- zmniejsza świąd oraz wpływa łagodząco- pomocny przy chorobach skórnych (egzema, łuszczyca),
- przeciwdziała przedwczesnemu starzeniu się skóry oraz regeneruje zniszczone włosy.

Olej z awokado
Podstawowym składnikiem, którego źródłem jest olej z awokado są kwasy tłuszczowe. Zasobny jest w szczególności w jednonienasycone kwasy tłuszczowe i mniejszy udział kwasów wielonienasyconych z rodziny omega 3 i 6. Uznawany jest za ubogi w mniej korzystne nasycone kwasy tłuszczowe oraz cholesterol, ze względu na roślinne pochodzenie. Olej z owocu awokado dostarcza 7 istotnych witamin: A, B, D, E, H, K, PP oraz skwalen- substancję pochodzenia lipidowego, która wspomaga odporność. Ponadto dostarcza potas, mangan, fosfor oraz krzem.

Olej z awokado z pewnością wzmacnia odporność. Korzystnie wpływa na lipidogram, obniżając stężenie cholesterolu LDL i poprawiając stan oraz funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Wzmacnia strukturę włosów, dzięki zawartości krzemu oraz biotyny (witamina H). Wspomaga układ nerwowy, działa profilaktycznie, dzięki zawartości witamin z grupy B. Ma działanie wygładzające, nawilżające i regenerujące suchą i odwodnioną skórę oraz zniszczoną strukturę włosów. Spowalnia tempo starzenia skóry, a tym samym łagodzi zmarszczki i opóźnia pojawienie się nowych. Zwalcza zmiany trądzikowe oraz łagodzi chorobowe zmiany skórne, egzemy.

Podsumowanie:
Wszystkie opisane oleje należy przechowywać w lodówce, a optymalna temperatura przechowywania to od 4°C do 10°C. Należy pamiętać o tym, że do smażenia nie nadają się oleje tłoczone „na zimno”, z uwagi na to, że są bardziej wrażliwe na obróbkę cieplną od tłuszczów rafinowanych.

Zbyt mała ilość tłuszczu zmagazynowanego w organizmie może być przyczyną wygłodzenia mózgu, nieprawidłowego funkcjonowania niektórych jego ośrodków, zaburzeń hormonalnych, a co za tym idzie, np. zaniku miesiączki, impotencji u mężczyzn, czy anomalii skórnych.

Wszystkie tłuszcze, te dobre i te złe, są bardzo kaloryczne. Z jedzeniem ich nie wolno zatem przesadzać.

 

Opracowała: Anna Sklinda

  RSS
Komentarze użytkowników (0)
© 2021 Copyright by "Silni w Chorobie" Marcin Meszko
Niniejsza strona www oraz jej podstrony wraz ze wszystkimi zamieszczonymi na niej materiałami są objęte prawami własności intelektualnej Marcina Meszko, prowadzącego działalność gospodarczą pod firmą „Silni w Chorobie Marcin Meszko” z siedzibą w Toruniu. Czytaj więcej
Wyłaczajac blokowanie reklam wspierasz nasz portal i pomagasz rozwijać projekt Silniwchorobie.pl